onsdag 25 december 2013

Glädjeämnen

Jag letar just nu efter glädjeämnen i livet.
Vilja är troligen dräktig. Det är otroligt glädjande :). Jag är så valpsugen! Det finns ingenting som går upp emot att ta emot nya liv :)
Jag har fantastiska vänner och helt otroliga valpköpare - det är livskvalitet.
Jag har en underbar familj - vad vore livet utan er?
Just nu kämpar en familj vi känner med sin son som är i livets slutskede. Han är 12 år och borde leva oerhört många år till. 
Vi har gått igenom detta en gång förut när William var sjuk och lämnade oss - och det är jobbigt. Smärtsamt. Obegripligt. Därför är alla glädjeämnen så viktiga.

Jag ser fram emot 2014 som glädjens år. Hoppas att ni vill dela det med oss i glädjens tecken :) Allt kan bara bli bättre!
  

söndag 22 december 2013

Kvalitet eller kvantitet - är det motsägelsefullt?

Detta läste jag just i ett inlägg i en fb-grupp för uppfödare.

"Någon skrev kvalitet framför kvantitet, att det skulle vara en fördel att en uppfödare har haft få kullar under lång tid. Jag hade en kull vart annat/vart tredje år under många år. Sedan träffade jag min man och vi blev två med samma intresse. Vi har nu 2-3 kullar per år. Vi har högre kvalitet på hundarna nu än vad jag hade tidigare. Kunskapen är också betydligt större.

Att man har många kullar behöver inte betyda att man föder upp sämre hundar. Tvärtom borde avelsmaterialet bli bättre om man är bra på det man gör. Man har större erfarenhet och man kan utvärdera avelsdjuren bättre.

Ofta får man även ett större socialt nätverk inom rasen och därmed tillgång till ännu mer kunskap. Ju fler hundar, valpar och vuxna, man får se i sin ras desto bättre är det."


Det tycker jag var mycket bra skrivet. Jag har haft i snitt 2 kullar/år och fött upp ganska många valpar vid det här laget. Det är först sista tiden som jag känner att jag har lärt mig vad det är jag "vill ha" och vad jag skall titta efter. Jag är långt ifrån expert, det tar jättelång tid att lära sig allt som handlar om avel och det är viktigt att ha erfarna uppfödare runt sig som "mentorer".
Det är väl ingen nyhet för någon att Shandi är min favorithund. Hon är min "måttstock". Så vill jag att mina hundar ska se ut - och framförallt vara. Glad, trevlig, arbetsvillig och frisk! Men hur hårt jag än jobbar för det kommer inte alla mina valpar att se ut eller vara som hon. Det är den genetiska variationen som vi värnar om som sätter stopp för det. Som tur är... Hur kul vore det om alla hundar var stöpta i samma form? Då hade ju inte jag haft den finaste och trevligaste... Och inte du heller :)
 
 

torsdag 19 december 2013

Hej och hå....

                        
Ibland gör jag saker som jag kanske kunde låtit bli. T ex som att åka till Finland i tre dagar på utställning. Jag vet ju att finnarna har bland de bästa perrosarna i världen, så vad inbillade jag mig?
Numera kallar vi det landet Bajsfinland och det är inte finnarnas fel. Nej, de skötte sig utmärkt och var hur trevliga som helst. Nog om Finland!

Jag hade helt glömt att Freja och jag blev stoppade av TV4 på mässan och ombedda att läsa lottodragningen... Vi blev tilldelade nr 14. Döm om min förvåning igår när jag fick ett sms från min eminenta frisör Susanne; Tjena 14!

Hahahaha. Här kan man se dragningen. Det är lotto 2, 2:35 min in i inslaget och vi är med i sådär 3 sekunder (man måste tyvärr se reklamen först). http://www.tv4play.se/program/lotto?video_id=2512886

En till utställningsdag (My Dog) väntar sen hoppas jag att Shandi börjar löpa så att vi förhoppningsvis kan åka och träffa en snygg kille i Finland. Det blir inget Crufts 2014. Både Shandi och jag behöver paus!

Vi önskar er alla en fantastisk jul och ett gott nytt, härligt, framgångsrikt 2014!



måndag 9 december 2013

Dröm eller mardröm?

Så var det då dags för årets största utställning. Svensk Vinnare på Älvsjömässan, även kallad "Stora Stockholm". Jag hade anmält Freja och Shandi och skulle passa på att besöka lillebror med familj och fira mammas födelsedag hemma hos Karin och Hasse (min moster och morbror som har Freja). Tanken var att jag skulle köra upp på fredagen direkt efter jobbet. Jag slutar tidigt på fredagar.
 
Tänka kan man ju göra hur mycket man vill. Det blir inte alltid så ändå!
 
På torsdagen kom Sven. Jag gillar inte Sven. Han ställde till med oreda och besvär!


Så här såg det ut på Strandvägen här i Helsingborg... Gästerna på en av krogarna nära stranden fick uppleva hur det är när en våg sköljer genom fönstret och sveper med sig julbordet...
Såhär såg det ut i vår trädgård. Vi klarade oss rätt bra. En bortblåst blomkruka...
Hur som helst blev jag såklart försenad. Det gick inte att åka på fredagen, så jag åkte lördag morgon. I vanlig ordning kunde jag inte sova så jag gick upp vid fyratiden, gick ut med hundarna, drack en kopp thé och stack iväg. Och jag missade lillebror med familj som jag skulle åkt till på fredagen. Alva, min brorsdotter, deklarerade att hon var ARG! ARG för att jag inte kom. Jag var också ARG. På Sven.
Barmark hela vägen. PERFEKT!
Jag var framme redan vid 11, så jag hann en sväng till Mässan för att träna med Freja - som var jätteduktig trots att vi inte tränat innan.
 
Som uppladdning inför söndagen blev jag bjuden på högklassig middag - lammstek. JÄTTEGOTT!
 
Hur gick det då?

 

Freja var jätteduktig! Hon fick excellent och skötte sig toppenbra.



Jodå... Första förlorare. Eller enda svenska hund som placerade sig. Hur man nu väljer att se på det.
De finska proffsen var där. Jättefina hundar och duktiga handlers. Min favorithane vann. Aquagruaz Bombalero. En fantastiskt söt tik, Santonja Gasolina, blev BIM. Shandi blev tvåa. Med det fick hon två poäng till i Årets utställningsperro (som hon i och för sig ledde ändå) och avslutade årets säsong med 6 BIR (en i Danmark), 1 BIM (Danmark), en vinnartitel (Danmark), 5 BT2, 2 BT 3 (i Danmark) och en BT4. En gång har hon blivit oplacerad (i Norge). Det summerar jag som ett rätt framgångsrikt utställningsår.
Sen skulle jag hem... Då var det mindre kul! Såhär såg det ut mellan Kolmården och Jönköping. Så otroligt skönt det var att komma hem till regniga och snöfria Skåne!
 
Tack alla goa perrovänner där ute som förgyllt vårt intesiva utställningsår. Till helgen blir det tredagars i Helsingfors och i trettonhelgen åker vi en dag till My Dog. Sedan får det räcka. En och annan vinnarutställning blir det kanske - men i övrigt blir hon pensionär, avelstik och lydnadshund, min brunvita stjärna :) 
 

söndag 1 december 2013

Dog Management och Handling med Gerard O'Shea

Vilken härlig helg vi har haft. Vi är ett stort antal hundentusiaster som varit på Vi2 Hundcenter (http://www.vi2hundcenter.se/) i Bårslöv utanför Helsingborg och tränat med

Gerard O'Shea.
Jag gillar verkligen Gerard. Hans handling är liksom inte någon utställningsträning, utan det är ett förhållningssätt - med utställningsteknik.
http://www.gerardoshea.com/, https://www.facebook.com/#!/groups/235212513298982/
 Otroligt bra. Det är andra gången jag tränar för och lyssnar på Gerard. Efter första gången har jag fått "välvisad" på nästan alla Shandis kritiklappar. Och alla som känner oss vet att hon har ett par fantastiska utställningsår bakom sig.
Många BIR, två grupplaceringar, två vinnartitlar, ett antal championtitlar - det hade verkligen inte gått lika bra utan denna träning som givit både mig och hunden självförtroende.
Det har också gjort mig till en mycket bättre hundägare. Jag önskar att alla mina valpköpare hade möjlighet att lyssna på Gerard redan innan de köpte sin valp.
Och ni som inte tränat för honom - jag rekommenderar er att göra det!
 Gerard lämnar ingen oberörd. Och jag tror faktiskt ingen går hem utan att ta till sig åtminstone en del av vad han förmedlar. Han är dramatisk och tydlig.
Här får Sara vara med och demonstrera. Jag har för mig att Gerard är en jobbig Rhodesian Ridgeback och Sara har lite svårt att värja sig. Det gick åt mycket vin på kvällen för att hon skulle lugna sig... eller så var det bara gott :)
Tänk, jag har så himla lydiga valpköpare. Säger jag att de ska gå på kurs så anmäler de sig :)
Det här var väldigt intressant. En jätterädd liten Russkiy Toy. På ett par minuter kunde Gerhard hantera den.
 
 
 
 
Och vilken ras var representerad av flest antal individer? Perron såklart :) 7 deltagande hundar och tre valpar som var med som åskådare/deltagare.
 Här sitter Ulrika Alva Johansson med Sam, Ing-Marie med Igor och Åsa med Smilla. I bakgrunden Sara med Kalle (Gunnar fick också vara med lite).
 Sonja med Bubblan
 
 Ing-Marie och Åsa igen, längst till höger Anna Grevåker med Vega
 
Vi avslutade helgen med sista biten av "Dog Management". Fantastiskt lärorikt och egentligen rätt självklart när man tänker efter - fast det gör man ju inte så ofta...
Tack kära perrovänner för trevligt sällskap. Tack Gerard för en fantastisk och helt utmattande helg! Jag hoppas att tågresan hem gick bra.